Festivalul de arte

Lucian Moraru – violă

Lucian Moraru, nascut la Galati , incepe studiul viorii la varsta de 5 ani. Dupa scoala primara isi indreapta atentia catre catre un alt instrument, viola parasind orasul natal pentru a-si urma profesorul, Gavril Manciu, la Sibiu.

Urmeaza apoi Academia de Muzica din Bucuresti sub indrumarea profesorilor Valeriu Pitulac si maestrul Stefan Gheorghiu (violonistul).

Dupa 1990 participa la cursurile de maiestrie cu specialitatea muzica de camera la Kercade in Olanda – profesor Milan Scampa ( membru al cvartetului Smetana) cat si la Londra cu Amadeus Quartett.

In anul 2008 absolva facultatea de drept din cadrul Universitatii Nicolae Titulescu din București.

A început cariera muzicala ca membru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București, în paralel desfasurand si o consistenta activitate solistica apărand ca solist sub bagheta unor dirijori de renume ca: Sergiu Comissiona, Petre Zbarcea, Mihai Brediceanu, Daisuke Soga, Horia Andreescu, Iosif Ion Pruner etc .. Concertele si recitalurile solo includ tari precum România, USA, Suedia, Canada, Grecia, Rusia și Italia. Canta pe o viola construita de lutierul italian Bruno Tondo .

De asemenea in paralel activeaza si in diverse proiecte ce apartin genului cameral cum ar fi : cvartet de coarde , trio de coarde, cvintet de coarde etc.. iar la începutul anului 2005, înființeaza „Traffic Strings” – un grup instrumental care abordeaza un repertoriu variat : muzica pre-clasica, clasică, romantică, modernă și contemporană.

In prezent Lucian Moraru acțivează ca liber profesionist largindu-si astfel sfera activităților în domeniul muzicii cum ar fi: producător de studio, regizor muzical al unor productii teatrale cat si pentru transmisii TV, dar mai ales este preocupat de conceperea aranjamentelor muzicale si orchestratii pentru instrumente precum : vioara, viola, cvartet de coarde, orchestra de coarde, clarinet, trompetă, saxofon și nai. Printre realizarile sale ca liber profesionist se numara:

– colaborarea in calitate de regizor muzical asistent a regizorului Phill Byrd la productia Damian`s fire pentru postul American de televiziune P.B.S

regizor muzical si coproducator a celor trei editii, 1999, 2000, 2001 ale premiului pentru excelenta in Cultura Romana organizat de catre Academia Romana

– regizor muzical si producator general al albumului „REINE DU CIEL” al artistei mexicane Lorena Tassinari pentru casa de discuri DECCA

– a lansat, format si indrumat o formatie vocala camerala, Artis Voice Quartet – patru voci barbatesti, grup care a sustinut in perioada anilor 2000/2006 concerte in Romania si in stainatate si care la sugestia si sub indrumarea sa inregistreaza 4 albume acapella: Florilegiu Crestin, (muzica bizantina) Colinde de Craciun, LoveStoria Per Sempre ( madrigale renascentiste) cat si un album dedicat muzicii de culoare intitulat Gospel Pulse .

– multiple colaborari in calitate de regizor muzical cu regizorul Alexandru Darie pentru diferite evenimente de corporate cat si spectacolele de Craciun oferite de primaria Bucuresti.

– In 2003 la cererea regizorului Alexandru Darie pune in scena un spectacol muzical pe care-l intituleaza „Love Storia Per Sempre” care a fost dedicat redeschiderii (dupa renovare) salii Gradina Icoanei a Teatrului Bulandra .

– produce la Opera Romana „ClassiComicShow” pentru gala de decernare a premiilor actorilor Bucuresteni. Urmeaza o alta colaborare cu regizorul Alexandru Darie pentru 2 spectacole oferite de Coca Cola de Craciun la Opera Romana, iar in decembrie 2005 colaboreaza cu Realitatea TV pentru regia muzicala a transmisiei TV a Carminei Burana de Carl Orf in interpretarea Filarmonicii George Enescu – dirijor Cristian Mandeal pentru evenimentul “10 pentru Romania”.

Aranjamentele sale muzicale au luat deseori forma unor imprimari de disc si anume : Albumul SOLITUDE al carui solist este Adrian Petrescu – prim oboist al Filarmonicii George Enescu, Anotimpurile de Antonio Vivaldi in intrepretarea lui Gheorghe Zamfir acompaniat de TRAFFIC STRINGS Quintet . In anul 2009 a orchestrat un buchet de tangouri compuse de Astor Piazzolla pentru cvintet de coarde, pian, acordeon, si nai , proiect care a fost lansat sub denumirea Tango Finesse urmand ca in 2013 sa lanseze alte 2 productii camerale sub semnatura aranjamentelor sale : TRAFFIC STRINGS LIVE IN CONCERT si TANGO AFICIONADO . Toate productiile sale discografice sunt distribuite la nivel international, atat fizic cat si in forma digitala , prin intermediul celor mai importante retele de distributie ca Amazon , iTunes, eMusic , Classiconline etc…

Cronici:

„…Demonstrand o tehnica avansata, piesele interpretate de Lucian Moraru i-au permis sa mareasca valoarea interpretarii printr-un exercitiu tehnic plin de putere si rapiditate …” – „Actualitatea Muzicala“

„…Talentat, sensibil si virtuoz Lucian Moraru isi ridica viola la rangul de solist …” – „Cotidianul“

„…Violistul Lucian Moraru a oferit momente pline de incantare audientei, care l-a rasplatit cu aplauze lungi, pentru o interpretare exceptionala…” – „Actualitatea Muzicala“

„Puţini violisti au revoluţionat atât de mult interpretativ viola ca Lucian Moraru. Îndrăgostit de experimentele care pun in valoare posibilitatile tehnice si de expresie a acestui instrument de orchestra, (viola) Lucian Moraru este astazi unul dintre cei mai promeninenţi reprezentanţi ai dezvoltarii si afirmarii acestui instrument in primplanul podiumului de concert. Tehnica sa violonistica i-a pavat drumul către o carieră solistica iar pasiunea şi profunzimea spiritului sau creativ l-au impins spre cautarea unor noi orizonturi in abordarea unui repertoriu variat si interesant.” – „Actualitatea Muzicala“

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns