Festivalul de arte

Prof. Univ. Dr. Corina Ibănescu – pian și acompaniament


Prof. Univ. Dr. Corina Ibănescu – pian și acompaniament

Pianista Corina Ibănescu s-a născut la Brașov într-o familie de intelectuali (tatăl doctor, mama profesoară), mari iubitori ai artelor, și a studiat  pianul la Şcoala generală de muzică din orașul natal cu pianistul Horia Cristian, prof. Cornelia Orban și pianista Gabriela Popescu. Și-a continuat studiile la Liceul de muzică “George Enescu” din Bucureşti sub îndrumarea renumitei profesoare Ludmila Popişteanu. Este licenţiată (cu 10) a Conservatorului de Muzică “Ciprian Porumbescu din Bucureşti (specializarea pian, clasa prof. univ. Sandu Sandrin). A urmat cursuri de perfecţionare pianistică la Academia “Mozarteum” din Salzburg, Austria, sub îndrumarea celebrului pianist și dirijor, Carlo Zecchi.

În prezent, Corina Ibănescu este profesor  universitar dr. la Universitatea „Transilvania” din Braşov,  la catedra de pian a Facultății de Muzică şi profesor asociat la Liceul de Muzică “Tudor Ciortea” din acelaşi oraş, susținând master classes și workshopuri de pian în țară, fiind invitată anual în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale de la Braşov, Sibiu, Bacău, Bucureşti, Piatra Neamţ, Târgovişte, Iaşi, Suceava, Arad, Deva, Râmnicu Vâlcea, etc.

Este laureată la următoarele concursuri naţionale şi internaţionale: premiul I la Olimpiada naţională, premiul IV la Concursul Internaţional de pian ”Cittá di Senigallia ”, Italia,  premiul II la Concursul Internaţional de pian  ”Cittá di Catanzarro”, Italia.

În ceea ce priveşte activitatea concertistică, Corina Ibănescu a fost invitată să cânte în compania orchestrelor simfonice din Braşov, Oradea, Craiova, Târgu-Mureş, Ploiești, Botoșani. A colaborat ca pianistă, în mai multe recitaluri, cu  violonistul Florin Ionescu – Galaţi, violoncelistul Anton Niculescu, mezzosoprana Ruxandra Donose ş.a.

Desfășoară o bogată activitate concertistică în domeniul cameral, în țară și în străinătate. A susţinut recitaluri în Austria, Anglia, Cipru, Italia, Cehia, și a întreprins turnee de concerte în Germania, unde a susținut 130 de recitaluri ca membră a ansamblului cameral (dixtuor) “Gh. Dima” al Filarmonicii din Braşov. S-a impus ca o eminentă pianistă acompaniatoare fiind solicitată în această postură la concursurile internaţionale de vioară” Jaroslava Kociana”( Usti Nad Orlici, Cehia ) şi Tunbridge Wells ( Anglia ) și la cursurile internaţionale de măiestrie artistică ale Facultății de Muzică din Braşov.

Este membră a Trio-ului „Kronstadt”, a Societății Române Mozart, a RoSME ( Romanian Society for Music education), a Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România ( U.C.I.M.R, a Asociației Procult Vest din Timișoara.

Pe lângă prezenţele pe podiumul de concert, Corina Ibănescu desfăşoară şi o valoroasă activitate pedagogică, elevii şi studenţii săi obţinând în ultimii 20 ani 250 de premii naţionale şi internaţionale. Ca o recunoaștere a performanțelor pedagogice i-au fost acordate numeroase diplome de excelență din partea Radio România Muzical, Fundației ”Remember Enescu”, Fundației pentru Cultură și Patrimoniu Forum Arte, Primăriei Municipiului Brașov, etc.

În 2007 a obţinut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti ( cu distincţia Magna cum laude).  Între anii 2004-2018 a prezentat articole muzicologice în cadrul conferințelor naționale și internaționale de profil, și a publicat 40 de articole şi 3 cărţi de specialitate.

1 răspuns »

Lasă un răspuns