Mădălina Pașol, pianist concertist – pian

Mădălina Pașol pianist concertist
Mădălina Pașol – pianist concertist

Mădălina Pașol este născută la București, România. După absolvirea Liceului de Muzică „George Enescu“ a obținut o bursă de studii la Universitatea de Arte din Berlin (Universität de Künste Berlin) – Germania, la clasa prof. Georg Sava și apoi la clasa prof. Pascal Devoyon. Pentru merite deosebite, Mădălina Pașol obține bursa „Nachwuchs Förderung Stipendium – NaFög“ a Senatului Cultural German oferită pentru cursurile de Master, precum și diploma de Pianist Concertist.

Activitatea artistica

Activitatea artistică a Mădălinei Pașol a fost recunoscută prin premii, burse, diplome la concursuri naționale și internaționale: bursa NaFög a Senatului Cultural German, bursa Fundației Paul Hindemith, bursa Universității de Arte din Berlin, bursa pentru studiile doctorale ale Universității de Muzică din București, bursa Fundației Georg Schumann, Concursul Internațional pentru pian Feruccio Busoni, Concursul Internațional ARD – München, Marele Premiu –  Concursul Internațional de concerte Târgu Mureș.

În turneele sale Mădălina Pașol a concertat ca solistă, sau în formații camerale împreună cu soliști și artiști de renume mondial precum Clarinetistul Giora Feidmann în Filarmonica din Berlin, Jakov Kreizberg și Orchestra Operei Comice din Berlin, Orchestra Universității de Arte din Berlin. În România, Mădălina Pașol a concertat cu filarmonicile din Arad, Constanța, Ploiești, Craiova, Târgu-Mureș, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române împreună cu dirijorii Cristian Brâncuși, Ludovic Bacs, Paul Popescu, Iosif Conta, Robert Houlihan, Jin Wang.

Pianista a înregistrat și filmat printre altele pentru Radio si Televiziunea Română, Deutschland Radio, Japan Television Productions, TVR Cultural, RBB Kulturradio Germania, Radio România Actualități, Radio România Cultural.

În perioada 2010 – 2014, Mădălina Pașol a fost doctorandă și cadru didactic al Universității de Muzică din București.

Colaborari nationale si internationale

Din anul 2011 – 2016 a colaborat cu următoarele instituții: Filarmonica George Enescu – București, Filarmonica Oltenia Craiova, Music Film Festival ARCUB 2015 – 2016, Filarmonica Banatul Timisoara, Serile Lipatti – Conacul Fundateanca, Centrul de Cultură Arcus, Centrul de Cultura Aurel Stroe, Radio Romania Actualități, Radio România Cultural, TVR Cultural, Institutul de Arte, Festivalul PianoMarathon, Liceul De Artă „Marin Sorescu“ – Craiova, Colegiul Național de Muzică „George Enescu“ – București, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti“ – București, Muzeul „George Enescu“ Lotte Lehmann Akademie Perleberg – Germania, Bode Museum Berlin – Germania, Institutul Cultural Român – Berlin – Germania, Bucharest Music Film Festival.

În mai 2016, Mădălina Pașol, pianist concertist, a fost invitată să susțină un recital în cadrul BNR cu ocazia sărbătoririi a 35 de ani de la zborul în spațiul cosmic al astronautului Dorin Prunariu.

Institutul de Arte

Din anul 2014, Mădălina Pașol se dedică promovării tinerelor talente, artiștilor români și valorilor culturale naționale pe plan regional și internațional în cadrul Institutul de Arte, cu funcția de președinte al acestei Instituții. Institutul de Arte este partener al Sommerkonzerte Bode Museum Berlin – Germania, Concursului Internațional de la Craiova, Concursului Internațional „Tudor Dumitrescu“, Festivalului „PianoMarathon” – București. Prin inițiative culturale precum „Pianina – Play me – CANTA!“, în colaborare cu Metrorex – București, și concertele educative din cadrul Festivalului Music Film Festival 2015 organizat de ARCUB, Institutul de Arte a devenit la scurt timp de la înființare o instituție culturală care promovează arta și cultura în spații neconvenționale, astfel cultura devenind un bun al tuturor.

În anul 2016, Mădălina Pașol a colaborat cu Banca Națională, Festivalul „Music Film Festival” – ARCUB unde a interpretat concertul de P.I. Ceaikovsky alături de Filarmonica „George Enescu” și a debutat în cadrul Jazz Festival Ferentari Editia 1 cu un program de muzică jazz. În Septembrie 2017, participă la Festivalul „George Enescu” împreună cu Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române.

Salonul muzical „Chopin&Champagne”

În noiembrie 2019, reia activitatea salonului muzical „Chopin&Champagne” inițiat la Berlin în 2004, în perioada studiilor sale. Stagiunea 2019-2020 propune cursuri de măiestrie și recitaluri și concerte dedicate sărbătoririi nașterii lui Beethoven.

Mădălina Pașol a susținut cursuri de măiestrie, concerte și recitaluri în Europa și Asia și a fost invitată în jurii ale concursuilor de pian naționale și internaționale.

Categorii:Fără categorie

Etichetat ca:

Lasă un răspuns