Director Artistic

Soprana Irina Iordăchescu – Director Artistic

Soprana Irina Iordăchescu s-a născut la București, într-o familie de artiști, tatăl său fiind baritonul Dan Iordăchescu, iar mama, actrița Irina Bora.

Studii

Interpreta este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, la clasa de canto a profesoarei Maria Slătinaru-Nistor și la clasa de lied – oratoriu a maestrului Dan Iordăchescu.

Premii și distincții

Palmaresul interpretei cuprinde importante premii la concursuri naționale și internaționale, dintre care enumerăm: „I. Perlea”, „M. Jora” (România), „G.B. Viotti”, „V. Bellini”, „A. Giacomotti” (Italia), „M. Callas” (Grecia), „S. Geszty” (Spania), „IVC- s’ Hertogenbosch” (Olanda).

Irinei Iordăchescu i-au fost acordate distincții ca: „Premiul pentru cel mai bun solist de operă din România”- Revista VIP și Premiul „Iosif Sava”- Radiodifuziunea Română.

Activitatea artistică de debut în România

Din anul 2005, Irina Iordăchescu a devenit solistă a Operei Naționale București.

Din anul 2000, soprana Irina Iordăchescu este invitată frecvent de către filarmonicile de stat din România: Filarmonica „George Enescu”- București, Filarmonica „Paul Constantinescu”- Ploiești, Filarmonica Pitești, Filarmonica de Stat „Moldova”- Iași, Filarmonica de Stat din Cluj, Filarmonica „Gheorghe Dima” din Brașov, Filarmonica de Stat din Botoșani, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș, Filarmonica de Stat din Oradea, Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu-Mare, Filarmonica de Stat „Oltenia” din Craiova, Filarmonica „Banatul” din Timișoara, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica de Stat din Arad.

Activitatea artistică internațională

Printre cele mai importante apariții internaționale ale Irinei Iordăchescu se numară debutul pe scena Teatrului „Dante Alighieri” în cadrul Festivalului de la Ravenna – Italia, din 2001, în rolul Giuliettei din „I Capuleti e I Montecchi”, de V.Bellini, apoi cel de pe scena Teatro alla Scala Milano din 2001, în două concerte vocal-simfonice, sub bagheta maestrului Riccardo Muti, cu revenire în anul 2007, tot pe scena Teatrului Scala, în rolul Zeyno Kari, din opera „Teneke”, de F. Vacchi, în premieră mondială, sub bagheta maestrului Roberto Abbado.

În 2007, soprana Irina Iordăchescu debutează în rolul Irenei din opera „Il ritorno di Don Calandrino” de D.Cimarosa, la Teatro Dante Alighieri (Ravenna – Italia) și Teatrul Perez Galdos, din Las Palmas (Spania), sub bagheta maestrului Riccardo Muti, în 2007, ca mai apoi, în 2009, soprana să fie invitată să cânte în 10 spectacole „Rigoletto”, de G.Verdi, în cadrul St. Margarethen Opernfestspiele (Austria).

De la momentul debutului internațional 2001, Irina Iordăchescu a interpretat roluri principale în producții internaționale de operă și concerte pe scene de renume și în festivaluri importante ca:

  • Teatro alla Scala din Milano – Italia
  • Teatrul Dante Alighieri Ravenna – Italia
  • TeatrulMunicipal din Piacenza (Piacenza) – Italia
  • TeatrulMassimoV.Bellini – Catania – Italia
  • Teatrul Perez GaldosLas Palmas – Spania
  • Bergen Opera – Norvegia
  • Operele de Stat din Varna, Plovdiv, Russe si Sofia – Bulgaria
  • Teatrul Capitole din Gent – Gent – Belgia
  • SB Vlaamse Opera Antwerpen – Belgia
  • Opera de Stat din Almaty – Almaty – Kazakhstan
  • Opera Națională Română Iași
  • Opera Națională Română Cluj
  • Teatrul de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța
  • Festivalul Internațional Mittelfest – Udine – Italia
  • Festivalul de Operă de la Glyndebourne – Marea Britanie
  • Festivalul de Operă de la Sankt Margarethen – Austria
  • Festivalul Internațional de Muzică din Kefalonia – Grecia
  • Festivalul Internațional de Operă Varna – Bulgaria
  • Festivalul Internațional River Sound din Astana – Kazakhstan
  • Festivalul Internațional de Muzică Infinity din Sarayevo – Bosnia și Hertegovina
  • Auditoriumul Isaac Stern Carnegie Hall – New York – USA
  • Catedrala San Nicolo din Treviso – Italia
  • Catedrala Saint Michaels din Luxembourg – Luxembourg
  • Catedrala Saint Michael din Coventry – Coventry – Marea Britanie
  • Sala de Concerte a Ateneului Român – București
  • Sala de Concerte Mihail Jora a Radiodifuziunii Române – București
  • Sala Mare de Concerte din Vaasa – Finlanda
  • Sala de Concerte P.I. Ceaikovski- Moscova
  • Sala Mare de Concerte a Filarmonicii din Sankt Petersburg – Rusia
  • Sala Mare a Filarmonicii din Mulhouse – Franta
  • Sala de Concerte Apollinee a Teatrului La Fenice din Venezia – Italia
  • Sala de Concerte Cemal Resit Rey din Istanbul – Turcia
  • Sala Mare de Concerte din Thessaloniki – Grecia
  • Sala de Concerte a Radioului Național din Belgrad – Serbia
  • Sala de Concerte Flagey din Bruxelles – Belgia
  • Sala de Concerte KIOI din Tokyo – Japonia

Dirijori și regizori cu care a colaborat soprana Irina Iordăchescu

Atât în străinătate cât și în România, soprana Irina Iordăchescu a interpretat lucrări din sfera operei sau a genului vocal-simfonic, avându-i la pupitrul dirijoral pe renumiții: Riccardo Muti, Sir Neville Marriner, Roberto Abbado, Paul Nadler, Mikhail Tatarnikov, Marco Boemi, Claire Gibault, Nayden Todorov, Kirill Karabits, Jin Wang, Bojan Sudjic, Borislav Ivanov, Cyril Diederich, Cristian Mandeal, Christian Badea, Gheorghe Costin, Tiberiu Soare, Horia Andreescu, Camil Marinescu, Florentin Mihăescu, Iurie Florea, Valentin Doni, Cristian Sandu, Cornel Trăilescu, Vlad Conta, alături de mari nume ale liricii internaționale, ca Marcello Giordani, Giuseppe Giacomini, Boiko Svetanov, Vittorio Grigolo, Eduard Tumagian, Georg Tichi, Andrei Bondarenko, și colaborări cu maeștri de renume, care au semnat concepția regizorală, ca Ermanno Olmi, Cristina Muti, Plamen Kartaloff, Renzo Giacchieri, Ruggero Cappuccio, Lee Blakeley.

Irina Iordăchescu a cântat în premieră mondială lucrarea „Cjante”, lucrare pentru soprană și orchestră, compusă de italianul F. Vacchi și prezentată în cadrul Festivalului „Mittelfest”, de la Udine, sub conducerea muzicală a maestrei Claire Gibault.

În stagiunea 2015-2016, Irina Iordăchescu debutează în rolul principal din opera „Madama Butterfly”, de G.Puccini, într-un turneu de spectacole desfășurat în Belgia, cât și pe scena Operei de Stat din Varna, sub conducerea muzicală a maestrului Borislav Ivanov.

În ianuarie 2016, Irina Iordăchescu a fost invitată, pentru a doua oară, la Tokyo, unde a susținut o gala de operă la Kioi Concert Hall, alături de tenorul Mario Vasiliu, fiind acompaniați la pian de Yaeko Takemura și un cvintet de coarde format din instrumentiști ai Filarmonicii din Tokyo.

Soprana a revenit în România pentru două spectacole cu „L’elisir d’amore”, de G.Donizetti și „La Traviata” de G. Verdi în luna februarie (2016), pe scena Operei Naționale București, iar în luna  martie, a participat la Festivalul Internațional de Muzică „Infinity”, de la Sarajevo, alături de chitaristul Bogdan Mihăilescu. Alături de Filarmonica „George Enescu”, a interpretat Simfonia a II-a de G.Mahler, dirijată de maestrul Camil Marinescu.

În aprilie a fost invitată să participe la punerea în scenă a Recviemului de W.A.Mozart, la Filarmonica din Timișoara.

În octombrie, Irina Iordăchescu a debutat în rolul Micaëlei, din opera „Carmen”, de G.Bizet, pe scena Operei Naționale din Iași, sub conducerea muzicală a maestrului Tiberiu Soare.

Începutul anului 2017 i-a adus interpretei colaborări cu Filarmonica „George Enescu”, alături de care a interpretat, în premiră mondială, o lucrare a compozitorului american George Focaridi, dirijată de maestrul Paul Nadler.

Activitatea artistică recentă

Alte apariții ale artistei au avut loc la Filarmonica Oltenia, odată cu interpretarea lucrării „Gloria”, de A.Vivaldi, sub conducerea muzicală a maestrului Gian Luigi Zampieri, la Filarmonica de Stat din Brașov, în „Recviemul german”, de J.Brahms și la Filarmonica din Târgu-Mureș, unde vocea sopranei s-a auzit în compoziția „Vier letzte lieder”, de R.Strauss, sub conducerea muzicală a maestrului Gheorghe Costin. Apoi, în aprilie 2017, alături de pianistul Ștefan Doniga, Irina Iordăchescu a deschis seria de concerte reunite în proiectul extraordinar „Confluențe”, la sala Media a Teatrului Național din București.

În anul 2018, Irina Iordăchescu a debutat în rolurile principale din operele „Pagliacci”, de R.Leoncavallo și „Carmen”, de G. Bizet, pe scena Operei Naționale București, au urmat o serie de concerte susținute pe plan național și internațional, alături de chitariștii Bogdan Mihăilescu, Mădălina Petre, tenorul Mario Vasiliu și mezzosoprana Cristina Iordache, în cadrul unui proiect de mare succes susținut de către trei voci și o chitara clasică, intitulat „Cântece de Iubire”.

De curând, Irina Iordăchescu a interpretat „Missa Solemnis”, de L.van Beethoven, alături de Filarmonica din Iași, sub conducerea muzicală a maestrului Paul Nadler, rolul Mimi, din „La Bohème”, de G.Puccini, pe scena Operei Naționale București, după a colaborat cu Orchestra Radio din Belgrade pentru „Stabat Mater” de G.Rossini, apoi revenirea în rolul Liù, din opera „Turandot”  de G. Puccini, pe scena Operei Naționale București, în noiembrie și tot în această lună revine în cadrul Festivalului Internațional „Mihail Sebastian” de la Brăila.

Irina Iordăchescu a fost invitată ca solistă în cadrul concertului din 29 noiembrie 2018, dedicat „Centenarului Marii Uniri”, la Sala Radio, care a avut în program „Cele șapte lieduri” pe versuri de Clement Marot, de George Enescupe scenă alături de Orchestra Națională Radio, dirijată de maestrul Horia Andreescu.

De curând a fost invitată la Gala Extraordinară de deschidere a stagiunii la Teatrul de Opera din Blagoevgrad.

Stagiunea 2019-2020 aduce pentru soprana Irina Iordăchescu debuturi importante pe scena Operei Naționale Bucuresti, în rolurile principale din „Otello” de G.Verdi, „Nunta lui Figaro” de W.A.Mozart și „Faust” de Ch. Gounod cât și concerte pe scenele filarmonicilor din țară, printre care Gala Vieneză la Filarmonica de Stat din Pitești și ca solist în cvartetul Simfoniei a IX-a de L.van Beethoven la Ateneul Român cu ocazia aniversării a 10 ani de existență a Orchestrei „Camerata Regală”, sub conducerea muzicală a maestrului Horia Andreescu.

Anul 2020 a însemnat pentru soprana Irina Iordăchescu debutul în rolul Contessei din „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart și debutul în noua producție de „Turandot” de G. Puccini pe scena Operei Naționale București, în viziunea regizorală a italianului Mario de Carlo și revenirea în rolul lui Mimi din „La Bohème” de G. Puccini. 

A urmat recitalul „Mozart” pe care l-a susţinut alături de baritonul Ionuţ Pascu şi pianista Verona Maier în cadrul Festivalului „Mozartissimo” organizat de Casa Artelor „Dinu Lipatti” din București, participarea în cadrul Serilor de Operă și Promenadei Operei organizate în aer liber de către Opera Naţională București apoi reluarea activităţii în toamnă cu spectacolul „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart şi concertul „AmaDeus” din luna septembrie pe scena Operei Naționale București. 

Anul 2021 a însemnat revenirea în spectacolele „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, „La Bohème” de G. Puccini, „Messa da Requiem” de G. Verdi și „Madama Butterfly” de G. Puccini, toate aparițiile fiind pe scena Operei Naționale București.

De asemenea a fost invitată să cânte în Festivalul „I Love Lipatti” (în cadrul celor Trei Integrale Lipatti) organizat de Casa Artelor „Dinu Lipatti” din București, în perioada 19-21 Martie. 

Repertoriul de operă:

  • Domizia – „Decebalo” – L. Leo
  • Irene – „Il ritorno di Don Calandrino” – D. Cimarosa 
  • Pamina – „Die Zauberflöte” – W. A. Mozart
  • Susanna și Contessa – „Le Nozze di Figaro” – W. A. Mozart 
  • Fiordiligi – „Cosi fan tutte” – W. A. Mozart 
  • Lucia – „Lucia di Lammermoor” – G. Donizetti 
  • Adina – „L’elisir d’amore” – G. Donizetti 
  • Norina – „Don Pasquale” – G. Donizetti 
  • Giulietta – „I Capuleti e i Montecchi” – V. Bellini
  • Gilda – „Rigoletto” – G. Verdi
  • Violetta Valéry – „La Traviata” – G. Verdi 
  • Desdemona – „Otello” – G. Verdi 
  • Micaela – „Carmen” – G. Bizet 
  • Nedda – „Pagliacci” – R. Leoncavallo
  • Liù – „Turandot” – G. Puccini 
  • Musetta și Mimi – „ La Bohème” – G. Puccini 
  • Cio-Cio-san – „Madama Butterfly” – G. Puccini 
  • Zeyno Kari – „Teneke„ – F. Vacchi

Repertoriu vocal simfonic:

  • A. Vivaldi- „Gloria” 
  • J. S. Bach- „Matthäus-Passion”
  • G. Fr. Händel – „Crudel, tiranno Amor”, „Das Alexander Fest” 
  • G.P. Pergolesi – „Stabat Mater”
  • J. Haydn – „Nelsonmesse”, „Messe in B-dur (Harmonie Messe)”, „Die Jahreszeiten”, „Die Schopfung”, „Theresienmesse”.
  • W. A. Mozart- „Grosse Messe in C-moll”, „Requiem”, „Messe in C-dur”, „Kronungsmesse; Exultate, jubilate”
  • L. van Beethoven – „Missa Solemnis”, „Der Neunten Symphonie”, „Fantasie in c-Moll op. 80”
  • G. Rossini – „Stabat Mater” 
  • F. M. Bartholdy – „Elias”
  • G. Verdi – „Te Deum”, „Messa da Requiem” 
  • A. Bruckner – „Te Deum”
  • J. Brahms – „Ein deutsches Requiem”
  • A. Dvořák– „Te Deum”, „Requiem” 
  • G. Faure – „Requiem”
  •  G. Mahler– „Symphony no 4”, „Symphony no 2”
  • Cl. Debussy – „L’ Enfant Prodigue”
  • R.V. Williams –„Pastoral Symphony”
  • A. Honegger – „Le Roi David”
  • C. Orff –„Carmina Burana”
  • P. Constantinescu – „Oratoriul de Paște”, „Oratoriul de Crăciun”
  • N. Astrinidis – „Alexandros Megalos”, „Tris Muses”, „Love and Death in a jar of wine (Eight Greek Songs)”
  • F. Vacchi – „Cjante”
  • D. Bullock – „Requiem” 
  • G.Foca-Rody – „Music and Poems in Remembrance of the Holocaust”

Repertoriu de Lied:

(cicluri de lied) 

  • A. Dvořák – „Zigeunermelodien op 55”
  • R. Strauss – „Vier Letzte Lieder”
  • G. Enescu – „Sept chansons de Clément Marot op 15”

Mai multe despre soprana Irina Iordăchescu: https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/soprana-irina-iordachescu-faptul-ca-eu-traiesc-2097432.html ; https://www.societateamuzicala.ro/irina-iordachescu ; https://www.trinitas.tv/interviu-irina-iordachescu/ și multe alte site-uri (vezi Google search).