Festivalul de Arte Masterclasses (Festival 4 Arts), Câmpina și Brebu 2022, se află la cea de-a 5-a ediție.
Dacă ești dornic să participi, mai sunt locuri. Te așteptăm! Tel: 0722322247
Evenimentele Festivalului sunt prezentate aici: https://festivaluldearte.com/2022/07/01/evenimentele-festivalului-de-arte-editia-a-v-a/

1 Introducere
Pornit în anul în care România a deținut Președenția Uniunii Europene, declarând ca slogan „Coeziunea, o valoare europeană”, proiectul nostru definește în cea mai profundă esență a lui toate dezideratele implicate de acesta.
Proiectul „Festivalul de Arte” vizează creșterea și diseminarea culturii naționale și universale în cadrul unor serii de evenimente artistice care reunesc toate domeniile artei și care au drept scop coeziunea între maeștri și discipoli, între artiști consacrați și tineri talentați care se formează în domeniul artistic.
Așa cum am demonstrat în toate evenimentele organizate deja, unul dintre cele mai importante rezultate ale proiectului Festivalul de Arte Masterclasses și ale stagiunii premergătoare lui, denumită „Prologul festivalului”, este că tineri și copii talentați din întreaga regiune se pot afirma și pot deveni cunoscuți la nivel local, național și internațional.
Studiul în domeniul artistic presupune, poate mai mult ca în orice alte domenii, continuitate și perseverență, de multe ori foarte greu de realizat. Elevii și studenții dedicați acestui domeniu fac eforturi deosebite conform programelor de învățământ, astfel încât perioada vacanței de vară este necesară pentru relaxare și refacerea resurselor lor intelectuale și fizice prin schimbarea activităților cotidiene.
Relaxarea și refacerea resurselor pe timpul vacanței au impus găsirea unei locații de desfășurare a Festivalului astfel încât tinerii să beneficieze de o serie de avantaje, toate oferite de minunatul oraș Câmpina: izolarea de traficul rutier intens, pitorescul așezării, aerul curat, zilele însorite, toate cu efect benefic asupra sănătății.
2 Festivalul de Arte Masterclasses – Prezentare generală
Proiectul nostru pornește de la ideea de a satisface nevoia de odihnă și recreere concomitent cu studiul zilnic într-un mediu profesionist, competitiv și plăcut.
Considerăm că alăturarea celor patru domenii – muzica, artele plastice, teatrul și creația literară – contribuie la dezvoltarea spiritului artistic și la motivarea individuală a participanților.
Totodată, am constatat că în rândul elevilor și studenților există dorința de a participa la evenimente care să îmbine cursurile susținute de profesori renumiți, cu posibilitatea de a socializa cu colegi din diverse zone ale țării precum și din străinătate.
Nu în ultimul rând, lăsăm deschisă participarea copiilor care doresc să facă primii pași în domeniul artistic, organizând pentru ei cursuri de inițiere în muzică, pe diferite instrumente, în arte plastice, în teatru sau creație literară. Dorim să putem acomoda inclusiv adulți care doresc să dezvolte sau să perfecționeze un hobby artistic în domeniile: arte plastice, teatru sau creație literară.
Pentru copiii din Câmpina care nu au posibilitățile materiale de a participa la cursurile din cadrul Festivalului, oferim un număr de 5 burse și facem campanii de strângere de fonduri pentru mărirea acestuia.
Grupul țintă este constituit din elevi și studenți din țară și străinătate, de la liceele vocaționale și de la școlile de muzică și arte plastice.
2.1 Muzica
Urmare a succesului din anul 2021, pianista Mădălina Pașol și Conf. Univ. Dr. Toma Popovici oferă un dublu Masterclass, în care cursanții vor beneficia de îndrumarea și exemplificarea amândurora, pe lângă două recitaluri de final transmise în premieră pe canalul de YouTube al Festivalului de Arte și pe pagina de Facebook a acestuia. Având în vedere că locurile la acest Masterclass sunt limitate, la înscriere, fiecare trebuie să trimită link la YouTube cu o înregistrare a cel puțin două piese interpretate.
Cursurile muzicale, studiul individual, cenaclurile și cursurile de teatru se vor desfășura în cadrul liceelor din Câmpina, la Casa de Cultură „Geo Bogza”, la Biserica Catolică Sfântul Anton și în alte locații care dețin piane.
Tinerii muzicieni vor putea participa în ansambluri camerale, iar în condițiile existenței unui număr destul de mare și complex de cursanți, se va constitui o orchestră care va pregăti un concert de final. De asemenea, studenții de la muzicologie vor fi îndrumați să scrie cronici musicale pentru întreaga perioadă a festivalului, urmând ca cele mai valoroase lucrări să le publicăm în revista festivalului.
Studenții de la Compoziție au oportunitatea să-și prezinte lucrări în primă audiție absolută în cadrul festivalului.
Participanții vor susține concerte și recitaluri în diferite zile și locații. Finalitatea Festivalului va fi un concert de o mai mare amploare.
2.2 Arte plastice
Cursurile de artă plastică – ateliere de pictură – vor fi organizate în grupe , câte 2 ore de atelier, în fiecare zi. Atelierul de pictură este menit să dezvolte participanților creativitatea și să exploreze domeniul artelor plastice. Aceștia vor realiza lucrări împreună cu grupa de vârstă din care vor face parte. La finalul Festivalului de Arte Masterclasses, lucrările tuturor participanților vor fi expuse în sala în care va avea loc Concertul final și vor fi publicate în broșura Festivalului.
2.3 Curs de fotografie
Cursul se adresează tuturor iubitorilor de fotografie, începători și avansați. Maestrul Mihail Cratofil va realiza cursul sub formă de workshop, accentul punându-l pe latura practică. Fiind destinat atât începătorilor, cât și avansaților, nu există o temă prestabilită. Vor fi abordate subiecte diferite funcție de nivelul de cunoștințe al participanților și de aparatură proprie. Se acceptă și telefoane mobile, dar care să poată realiza imagini de bună calitate. Vârsta minimă de participare 10 ani. Cursul se va desfășura timp de cinci zile. Informații suplimentare la telefon 0722.207.685 – Mihail Cratofil.
2.4 Teatru
Cursurile de teatru și actorie sunt menite să ofere cursanților oportunitatea de a se dezvolta sub multiple aspecte, inclusiv îi ajută să se cunoască mai bine pe ei înșiși, să-și dezvolte abilitățile de comunicare, dicția, vocabularul, creativitatea și capacitatea de a socializa cu ușurință. Dr. Mihai Bisericanu va dezvălui pasionaților de teatru și film perspective multiple ale profesiei de actor. Cursul va introduce noțiuni practice despre dicție și mișcare, va propune exerciții captivante de imaginație, va oferi tehnici de transpunere a experiențelor personale în actorie și în viața unui personaj. Cursul va propune diverse jocuri de improvizație menite să dezvolte atenția, viteza de reacție și capacitatea de memorare. Ca rezultat imediat al cursului, participanții vor căpăta încredere în propriile forțe, vor dobândi dezinvoltură în relațiile interumane și vor învăța să reacționeze spontan. La finalul Festivalului de Arte Masterclasses, cursanții acestei secții vor prezenta o piesă de teatru cu scenariul conceput de ei în timpul cursului.
2.5 Creație literară
Cu o vastă experiență de scriitor dar și de organizator și profesor în cadrul taberelor de creație literară, Maestrul Florin Dochia va asigura desfășurarea acestor cursuri la cel mai înalt nivel de creativitate, profesionalism și eficiență. La final, lucrările scrise de cursanți vor fi publicate într-o revistă a Festivalului de Arte realizată cu sprijinul Maestrului Florin Dochia.
Scopul declarat al acestor activități este atragerea și cultivarea de noi talente literare, incluzând participarea tinerilor și a copiilor cu talent în acest domeniu artistic.
2.6 Echipa de conducere și profesorii festivalului (de-a lungul tuturor edițiilor)
Președinte al Festivalului: PROF. HORIA SABIN DRĂGOI
Coordonator Artistic: PROF. DR. MIRUNA-ELENA VIDICAN
Muzică:
ADRIAN SUCIU – pian, orgă și improvizație (Universitatea Mozarteum Salzburg, Austria)
PROF. UNIV. DR. CORINA IBĂNESCU – pian și acompaniament (Universitatea Transilvania Braşov)
MĂDĂLINA PAȘOL – pian (pianist concertist)
CONF. UNIV. DR. INNA ONCESCU – pian și acompaniament (UNMB)
CONF. UNIV. DR. ADRIANA MAIER – pian și acompaniament (UNMB)
Conf. Univ. Dr. Toma Popovici – pian (UNMB)
Prof. Anta Agavriloae-Barbu – pian și corepetiție (CNM „George Enescu” București)
PROF. ELIZA PUCHIANU – pian și acompaniament (CNM „George Enescu” București)
PROF. DR. TUDOR SCRIPCARIU – pian și acompaniament
PROF. CRISTINA-DENISE PAȘA – vioară ( CNM „George Enescu” București )
ARON CAVASSI – vioară (violonist concertist)
Conf. Univ. Dr. Marian Movileanu – violă (UNMB)
PROF. DRD. ȘTEFAN CAZACU – violoncel
PROF. UNIV. DR. CĂTĂLIN ROTARU – contrabas și jazz (Arizona State University, SUA)
PROF. DRD. MIRUNA ELENA VIDICAN – harpă (CNM „George Enescu”)
Prof. Dr. Stan Zamfirescu – chitară (CNM „George Enescu”)
CONF. UNIV. DR. MARIA CLAUDIA CODREANU – canto (UNMB)
SOPRANA MADELEINE PASCU – canto (prim-solistă ONB)
Prof. Andrei Dănuț – chitară clasică, pian începători/mediu, canto muzică ușoară/populară
Arte plastice:
MARIA POȘTEA (grafician și ilustrator de carte, București)
Fotografie:
Mihail Cratofil (fotoreporter)
Teatru:
DR. MIHAI BISERICANU (UNATC „I. L. Caragiale”, București)
Creație literară:
FLORIN DOCHIA (scriitor și jurnalist, Câmpina)
2.7 Organizatorii
2.7.1 Best Bridge Services SRL
Viziunea SC Best Bridge Services SRL este de a crea oportunități de afirmare și dezvoltare a noilor generații de tineri talentați în domeniul artelor.
Firma activează din 1995 și are o vastă experiență de management, marketing, strategia afacerilor și management de proiect. Pornind de la consultanță și instruire în management, în prezent SC Best Bridge Services SRL are ca principal domeniu de activitate promovarea și susținerea tinerelor talente în domeniul artelor, în special muzică și arte plastice.
Colaborează cu artiști de prestanță națională și internațională, profesori cu vastă experiență, talent pedagogic și dăruire profesională.
Directorul General, Anca Poștea a oferit programe de instruire și consultanță pentru manageri timp de peste 25 ani în Managementul Proiectelor, Managementul Schimbării, Management Strategic, Dezvoltarea Afacerii, Marketing şi Vânzări, Dezvoltarea Resurselor Umane.
2.7.2 Președintele festivalului, domnul profesor Horia Sabin Drăgoi
Prof. Horia Sabin Drăgoi are o extinsă experiență de management în domeniul cultural și educațional, a fost președinte și membru în numeroase jurii ale competițiilor muzicale naționale și internaționale și are o bogată activitate solistică și competițională în calitate de pianist.
Deține numeroase medalii, diplome și premii care atestă o prodigioasă activitate muzicală.
2.7.3 Coordonator arte plastice, profesor Maria Poștea
Profesor coordonator arte plastice, Maria Poștea a absolvit licența și masteratul la Universitatea de Arte București, a beneficiat de bursă Erasmus la Academia de Arte din Riga, Letonia, și este absolventă a departamentului pentru pregătirea personalului didactic, nivelul I. Ea lucrează de peste opt ani cu copiii, în tabere medievale, tabere de creație și festivaluri. Maria a avut numeroase expoziții și premii naționale și internaționale.
2.7.4 Partenerii Festivalului de Arte
Partenerii au rol activ și deosebit de important, cu implicare directă în toate activitățile Festivalului de Arte Masterclasses și ale Prologului acestuia, care este stagiunea de recitaluri cameral-vocal-instrumentale organizate lunar până la deschiderea Festivalului de Arte Masterclasses.
Ei sunt:
- Consiliul Local și Primăria Municipului Câmpina, cu toți membrii Comisiei de Cultură;
- Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza”, prin doamna Director Alexandra Ioniță;
- Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Câmpina, prin doamna Director Carmen Găman;
- Societatea Filarmonică din Câmpina, prin Președinte Marian Dulă;
- Parohia Sfântul Anton de Padova, prin Preot Paroh Claudiu Cojan
- Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” Câmpina
- Clubul Copiilor Câmpina
- Școala Gimnazială „Matei Basarab” Brebu.
3 Structura și programul Festivalului de Arte Masterclasses
Deschiderea Festivalului de Arte Masterclasses, Câmpina se realizează în prima zi a săptămânii cursului, în jurul orei 10:00.
Primele zile vor fi dedicate cursurilor, studiului individual și activităților de relaxare, urmând ca, îndată ce cursanții sunt pregătiți, să participe la recitalurile de seară, în locații diferite.
În ultima seară va avea loc un concert de mare amploare cu participarea instrumentiștilor și a corului format din membrii participanți în Festival.
În ultima zi se vor decerna diplomele și premiile pentru activitățile din timpul festivalului și va avea loc ceremonia de închidere, în jurul orei 12:00.
Fiecare profesor va face un program propriu, funcție de numărul de participanți.
4 Înscrieri
Pentru înscrierea la cursul dorit din cadrul Festivalului de Arte Masterclasses , participanții urmează să:
- aleagă profesorul dorit;
- descarce și să completeze talonul de înscriere (Anexa 1) și Acordul parental pentru minori (Anexa 2) sau Acordul pentru înregistrare și difuzarea înregistrărilor dacă este major (Anexa 4);
- trimită la adresa festivaluldearte@gmail.com un email cu Anexele atașate și dovada plății cursului și a cazării și meselor solicitate.
Înscrierea este completă în momentul în care a fost achitată întreaga sumă pentru serviciile solicitate. Taxa se returnează numai în cazul în care cursul nu se mai ține din motivul înscrierilor prea puține la profesorul solicitat.
Taxa aferentă cursurilor cuprinde:
- Lecții, mentoring și coaching, cursuri teoretice și participarea la recitaluri și concerte;
- Acompaniatorii;
- Folosirea facilităților pentru studiu și recitaluri/concerte/spectacole de teatru/vernisaje;
- Materialele necesare desfășurării cursurilor de arte plastice, pentru cei care doresc aceste cursuri;
- Diploma de participare;
- Intrarea liberă la toate evenimentele Festivalului de Arte Masterclasses.
4.1 Costurile de participare
Taxa de curs:
1300 lei – taxa pentru cursul principal solicitat (cu excepția cursurilor menționate mai jos)
1900 lei – taxa pentru dublul Masterclass Mădălina Pașol – Toma Popovici (locuri limitate)
1000 lei – taxa pentru Masterclass teatru și atelier teatral-instrumental („Dialoguri”) – Mihai Bisericanu
900 lei – taxa pentru Masterclass arte plastice
800 lei – taxa pentru muzică de cameră, fotografie, creație literară și cursurile de muzică oferite de Prof. Andrei Dănuț
700 lei – taxa pentru curs secundar solicitat
Pentru plata integrală până la 15.04.2022 este o reducere de 200 lei la taxa cursurilor, cu excepția cursului de Arte Plastice unde este o reducere de 100 lei (unde trebuie să aigurăm materiale de lucru scumpe). După această dată, plata se face fără reducere până la 30.06.2022.
Pentru cei care solicită cazare și mâncare, costurile acestora sunt separate și putem asigura cazare la Pensiunea Nina, unde sunt cazați profesorii, pentru 140 lei/noapte/cameră dublă, iar mâncarea va fi asigurată de o firmă de catering pentru 70 lei/3 mese/zi.
Taxa achitată nu este returnabilă.
Important: Data limită de înscriere este 30.06.2022.


Categorii:Festivalul de arte, Prezentare Festivalul de arte
A republicat asta pe "HAI, ROMANIA ! "-REVISTA PENTRU ROMANII DIN STRAINATATE . INFORMATII,CULTURA,MONDENITATI ,SPORT SI ENTERTAINMENT by MARIN MIHAI (España) & FRIENDS. Fondata in 2009,la Madrid ________________________________________________Semnaturi de onoare: Cristian Petru BALAN (SUA), Codrina BALAN, (SUA),Gheorghe A. STROIA, Maricica STROIA, George STROIA jr , Alice NASTASE-BUCIUTA, Alexandru Emil PETRESCU-Contele de Transilvania (ES), Maria Diana POPESCU (DE),Ionela van REES ZOTA (DE), Alexandru DARIDA (SUA), Mariana DARIDA (SUA),Stelian Titus GOMBOS, Claudia Iuliana CIOFU (UK),Begoña FERNANDEZ CABALEIRO (ES), Cornel DRiNOVAN (ES), Nouria NOURI, Anca BULGARU, Manuela Cerasela JERLAIANU, Lucica DRAGOS,Cornelia PAUN-HEINZEL (ES), Spiridon POPESCU, Claudia BOTA (SUA),Rodica Elena LUPU, Ligia Gabriela JANIK (Germania),Daniela GUMANN (AT), Ion MALDARESCU (DE), Al Florin TENE, Ionut TENE,Alexandra MIHALACHE, Florin SUTU, Dumitru BUHAI (SUA), Adina SAS-SIMONIAK (SUA), Madalina Corina DIACONU (SUA), Mihaela DUMA (ES), Bianca CEAUSESCU (ES), Valentin VASOPOL,Cristina VASOPOL, Virginia POPESCU, Camelia RADULIAN (EAU), Daniela VOICU (Elvetia), Ionel MARIN, Maria BOTNARU (MD), Mirela Violeta MOCANU (ES), Sanziana EMANOIL, Daniela M.POPESCU (ES),Monica LEBADA, Georgeta RESTEMAN (CIP), Marin TRASCA (ES),Monica GROSU, Florentina -Loredana DALIAN, Cristian LISANDRU, Geanina LISANDRU, George ROCA (AUS), Octavian LUPU, Corina-Diamanta LUPU, Lina MOACA (ES), Cristina Maria PARVU (ES), George STROIA jr, Elena BULDUM (ES) Ana Maria NISIOIU, Ioan CIORCA, Olguta LUNCASU-TRIFAN, Mirela BALAN ( IT ), Lilia MANOLE (MD),Iulia JILINSCHI (MD), Cristina TOADER (IT), Av.Florentina MARIN (ES)__________REVISTA ´´HAI,ROMANIA ! -by MARIN MIHAI (ESPAÑA) & FRIENDS.
“Ciresul” de Selma Rashid Calil -proza scurta- absolut minunata poveste de iubire adolescentina, inocenta si delicata, calda, sensibila si intensa. SCRIITOARE DE MARE TALENT!