
Prof. Dr. MIRUNA-MARIA NEGREA are o prodigioasă activitate de muzician ca pianist, profesor de pian și muzicolog.
Astfel, cariera profesională impresionantă a domniei sale începe la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti, ca profesor de pian, fiind numită apoi șef al catedrei de pian și cumulând și cursul de Istoria Muzicii. În acest timp a susținut lucrări de pedagogie instrumentală şi de muzicologie, prezentând viaţa şi opera unor compozitori, probleme de estetică a interpretării, probleme specifice învăţământului individual etc. pentru profesori, în cadrul Cercului Judeţean al Profesorilor de Muzică și al unor acţiuni iniţiate de Casa Corpului Didactic – Prahova.
A făcut parte din juriile sau comitetele de organizare ale diferitelor concursuri (ex: Concursul Naţional de Interpretare „W.A.Mozart” – Târgovişte, Concursul de Tehnică Pianistică „C. Czerny” – Piatra-Neamţ, Concursul Naţional de Interpretare – Ploieşti).
Ca pianist, doamna Miruna-Maria Negrea a obținut numeroase premii pentru interpretare la diferite conscursuri, a fost colaborator permanent al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, la început doar ca solist, apoi şi ca pianist în orchestră, iar din 1992, timp de 22 de ani, a făcut şi prezentarea tuturor concertelor orchestrei simfonice. Pentru aceste prezentări i-a fost decernată de către Prefectura Judeţului Prahova, în iunie 1999, Diploma de Onoare pentru Merite Artistice. În perioada 2012-2014 a ocupat funcția de Director Artistic al Filarmonicii „Paul Constantinescu”, Ploiești.
În diferite ziare locale sau pe site-ul Filarmonicii „Paul Constantinescu” a semnat peste 450 de cronici și a colaborat cu publicații naționale. A realizat peste 1500 de emisiuni de radio „Ora de muzică” și a fost invitată să participe la mai multe emisiuni de televiziune la posturile locale.
Cu sprijinul tatălui său, dr. Sorin Negrea, a înfiinţat în anul 1996 Fundaţia culturală „Marţian Negrea” – în memoria bunicului său, compozitorul Marţian Negrea – Fundaţie care are ca obiectiv promovarea valorilor muzicale româneşti şi universale (interpreţi şi compozitori). În prezent este Preşedinte al acestei Fundaţii sub egida căria a iniţiat Concursul Naţional de Interpretare „Marţian Negrea”.
Pentru activitatea din cadrul Colegiului de Artă „Carmen Sylva”-Ploieşti, al Filarmonicii „Paul Constantinescu”-Ploieşti şi ca preşedinte al Fundaţiei „Marţian Negrea” i-au fost conferite mai multe distincţii : Diploma de excelenţă şi Medalia omagială cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii ploieştene (mai 2002), Diploma de excelenţă pentru activitatea didactică cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Liceului de Artă-Ploieşti (mai 2008), Diploma de excelenţă pentru promovarea tinerelor talente interpretative româneşti acordată de Primăria Municipiului Ploieşti (martie 2008), Medalia omagială pentru întreaga activitate acordată de Primăria Municipiului Ploieşti (octombrie 2009), Premiul „Musica viva” acordat de Forumul Muzical Român (decembrie 2009).
În decembrie 2010 a susţinut în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică-Bucureşti Teza de Doctorat cu tema „Repere timbrale în creaţia pianistică a compozitorilor Claude Debussy şi Maurice Ravel” (conducător ştiinţific prof. univ. dr. Şerban Dimitrie Soreanu) obţinând înaltul titlu de Doctor în Muzică cu calificaivul Magna cum Laudae.
1 răspuns »