
Studii
Născută într-o familie de intelectuali mari iubitori de muzică, ramură a unei cunoscute dinastii de muzicieni români (Dumitrescu), Oana Rădulescu Velcovici începe studiul pianului de la vârsta de şase ani cu Yolanda Zaharia, pianistă în Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Române.
A studiat la Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti cu profesoara Ludmila Popişteanu şi la Conservatorul Ciprian Porumbescu cu profesorii Corneliu Gheorghiu şi Viorica Zorzor.
In particular, a luat lecţii cu eminenta profesoară Florica Musicescu (profesoara marelui pianist român Dinu Lipatti) şi cu Maria Fotino, Artistă Emerită, solistă a Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Române (de asemenea, elevă a Floricăi Musicescu). În anul 1998 se perfecţionează, la Londra, timp de două săptămâni, sub îndrumarea profesoarei Carola Grindea.
În 2005 a obţinut titlul de Doctor în Muzică, cu teza de doctorat intitulată Maria Fotino şi pianistica secolului XX.
Activitatea pedagogică a Conf. Univ. Dr. Oana Rădulescu Velcovici
După absolvirea cursurilor universitare, a continuat să lucreze, timp de aproape un sfert de secol, sub îndrumarea pianistei Mariei Fotino, a cărei tradiţie pedagogică o continuă în prezent, prin activitatea sa la Catedra de pian a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Din anul 1992 este cadru didactic la catedra de pian a actualului Departament de Instrumente cu claviatură şi Muzică de cameră, în prezent având gradul didactic de Conferenţiar universitar.
Conf. Univ. Dr. Oana Rădulescu Velcovici este membru în numeroase jurii pentru concursuri naționale și internaționale, precum și în comisii de evaluare didactică.
Premii obținute de pianista Oana Rădulescu Velcovici
Este laureată a Premiului Dinu Lipatti pe anul 1977 şi a obţinut Premiul I la Concursul de interpretare a muzicii româneşti, tot în anul 1977.
Studenții ei obțin numeroase premii la concursuri naționale, internaționale și olimpiade.
Activitatea artistică și discografică
Cele peste 250 de apariții pe scenă a pianistei Oana Rădulescu Velcovici reprezintă o atestare certă a măiestriei sale artistice. A susţinut concerte cu Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Române şi cu orchestrele Filarmonicilor din Arad, Braşov, Ploieşti, Bacău, Botoşani, Satu-Mare. De asemenea, a susținut numeroase recitaluri solo şi de muzică de cameră în ţară (Filarmonica George Enescu, Radiodifuziunea Română, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu, Muzeul Naţional Cotroceni, Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea – Slobozia, Centrul Cultural Aurel Stroe – Buşteni etc.) şi în străinătate (Germania, Franţa, Anglia, Spania, Grecia).
A realizat peste 40 de înregistrări (solo şi muzică de cameră) în studiourile Radiodifuziunii Române şi la Radio France. În 2009 a fost editat în Olanda, la casa Eutherpe, CD-ul La pian cu Oana Velcovici cuprinzând lucrări de Rachmaninov, Schubert, Chopin, Ravel, Enescu şi Mihail Jora. În 2017 a apărut, la casa Eurostar, un al doilea CD, intitulat Ipostaze ale claviaturii, cu lucrări de Scarlatti şi Chopin.
Activitate muzicologică a Conf. Univ. Dr. Oana Rădulescu Velcovici
Oana Rădulescu Velcovici desfăşoară o activitate muzicologică susţinută, prezentând referate în sesiunile ştiinţifice ale UNMB, publicând articole în revistele şi publicaţiile editate de UNMB şi participând la emisiuni de Radio şi TV în direct. Oana Rădulescu Velcovici colaborează şi cu Asociaţia culturală Vis de Artist din Botoşani. Prin aceasta publică articole în volumele intitulate Botoşani, oraş al muzicii europene.
Din anul 2014, Oana Rădulescu Velcovici colaborează cu Editura Muzicală GrafoArt din Bucureşti. Prin aceasta a publicat – în ediţii critice – un număr de partituri pentru pian, dintre care amintim:
- Preludii pentru pian de Tudor Dumitrescu,
- Katzenlieder de Dumitru Capoianu,
- 4 Piese pentru pian de Dumitru Bughici,
- Joujoux pour Ma Dame de Mihail Jora,
- Preludiu şi Fuga, Suita în stil vechi op.3 şi Rapsodia Română nr.1 de George Enescu,
- Primul Profesor de Pian op.599 – caietele I şi II de Carl Czerny.
Împreună cu maestrul Corneliu Gheorghiu, Oana Rădulescu Velcovici a realizat varianta în limba română a cărţii acestuia De la pianistique. Cartea a fost publicată cu titlul Despre pianistică în 2014 la Editura Muzicală GrafoArt. Lansarea ei a avut loc la Bruxelles sub egida ICR Bruxelles şi a Ambasadei României. Noua variantă a cărţii a fost retradusă în limba franceză şi publicată, tot de Editura Muzicală GrafoArt, în anul 2015.
Proiectul Dinu Lipatti 100
Din anul 2016, Oana Rădulescu Velcovici participă la proiectul DINU LIPATTI 100 în cadrul căruia Editura Muzicală GrafoArt va publica integral compoziţiile marelui nostru compatriot. A semnat ediţiile critice pentru partiturile:
- Din compoziţiile micului Dinu,
- Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră de cameră,
- Fantezia pentru vioară, violoncel şi pian,
- Nocturna pentru pian pe o temă moldovenească,
- Nocturna în fa diez minor,
- Première improvisation pentru vioară, violoncel şi pian,
- Sonatina pentru pian pentru mâna stângă,
- Mica Suită pentru pian – Preludiu şi Marşul lui Henri, pentru pian la patru mâini.
În anul 2018, Editura Muzicală GrafoArt va publica trei volume a căror autoare este Oana Rădulescu Velcovici, intitulate Maria Fotino şi arta pianistică, La pian cu Maria Fotino şi Maria Fotino în documente scrise şi sonore.
Repertoriul
Oana Rădulescu Velcovici stăpâneşte un repertoriu foarte bogat, cuprinzând toate zonele stilistice, de la compozitorii preclasici până la contemporani.
Categorii:Fără categorie