Festivalul de arte

LUCIAN GABRIEL DĂNILĂ – vioară

Solist instrumentist, șef de partidă vioara a doua în Orchestra de Cameră Radio, violonistul Lucian Gabriel Dănilă are o bogată activitate ca solist concertist și ca membru în diferite ansambluri de muzică de cameră. Din anul 2003 este vioara întâi a Cvartetului Arioso, formație cu o bogată activitate concertistică. Ultimul proiect în desfășurare este „Stabat Mater” de G. B. Pergolesi, un spectacol în care muzica se asociază cu dansul contemporan.

Într-un decupaj al bogatei sale activități artistice, sunt de reținut prezențele sale ca solist concertist pe podiumul orchestrelor Filarmonicilor din lasi, Satu-Mare, Giurgiu, Târgoviște, al Orchestrei Universității Naționale de Muzică din Bucuresti, și al Orchestrei de Cameră Radio, precum și recitaluri pe scene prestigioase – Ateneul Român, Sala Radio, sala Filarmonicii Moldova din lași, sala Ateneu a Filarmonicii din Bacău.

În calitate de solist instrumentist, șef de partidă vioara a doua al Orchestrei de Cameră Radio și de concert maestru al Orchestrei Filarmonicii Muntenia din Târgoviște, Lucian Gabriel Dănilă a fost remarcat de toți dirijorii cu care a colaborat și, implicit, de public, pentru profesionalismul său și calitatea solo-urilor interpretate.

Lucian Gabriel Dănilă s-a format la școala violonistică ieșeană fiind absolvent al Colegiului de arte „Octav Băncilă”, la clasa profesoarei Veronica Rotar si a profesorului Anton Diaconu, membru al Cvartetului Voces, precum si la clasa de muzică de cameră a profesorului Dan Prelipcean, de asemenea membru al prestigiosului cvartet. Și-a continuat
pregătirea profesională la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa de vioară a Conf. Univ. Dr. Ladislau Csendes și la clasa de muzică de cameră a Prof. Univ. Dr. Șerban Dimitrie Soreanu. Pentru șlefuirea sa artistică, a urmat și cursuri de măiestrie cu profesorii Octavian Rațiu, Eugen Sârbu, Wolfgang Marschner și Wolfgang Laufer (membru al Cvartetului “Fine Arts” – S.U.A.).

A obținut numeroase premii la concursuri naționale (Baia-Mare, Ploiești, Constanța, Bacău, Timișoara, Suceava) și internaționale.
Atât ca solist, cât și ca membru în cvartet sau în ansambluri orchestrale, Lucian Gabriel Dănilă a realizat numeroase turnee de concerte în
Franța, Germania, ltalia, Spania, Grecia, Japonia, Coreea de Sud, Liban etc.

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns