
Prof. Cătălin Rotaru oferă Masterclass Contrabas în perioada 24-29 iulie 2023, în cadrul Festivalului de Arte /Festival 4 Arts „Dan Iordăchescu”, la Câmpina. Pentru înscrieri click aici.
Studiile
Cătălin Rotaru – profesor de contrabas și jazz – și-a început studiile muzicale la vârsta de 11 ani, la contrabas, în Botoșani. După un an s-a transferat la una dintre școlile de muzică de top din București, Liceul de Muzică „George Enescu”. Imediat după absolvire, a fost admis la Conservatorul din București. A fost o mare realizare, deoarece la acea vreme, la contrabas, era un singur loc în fiecare an. Cel mai influent profesor al său a fost Ion Cheptea, discipol direct al lui Joseph Prunner. Acesta era un eminent basist și vizionar din Austria, care s-a mutat la București la începutul secolului XX și a înființat la Conservator una dintre cele mai distinse școli de contrabas.
Activitatea artistica din România
Imediat după absolvire, a fost solicitat de Filarmonica de Stat din Sibiu, una dintre cele mai importante orchestre din Transilvania. Trei ani mai târziu, a devenit Șef de partidă al Orchestrei Naționale Simfonice Radio, București. Cât a fost în România, Cătălin a fost Concert Maestru al Orchestrei de Cameră „Virtuozii din București” și al Orchestrei Sinfonica Europea, cu care a realizat turnee în toată Europa.
Primele colaborari în SUA
În 1995 a emigrat în SUA, după ce i s-a oferit un post de asistent la Universitatea din Illinois, la Urbana-Champaign. Aici a obținut și un master în interpretare muzicală. De asemenea, Cătălin Rotaru a ocupat funcția de profesor asociat la catedra de contrabas și de jazz la Universitatea din Wisconsin-Stevens Point și la Universitatea Millikin din Decatur, Illinois. În 2005 a devenit profesor la Facultatea de Muzică de la Universitatea de Stat din Arizona.
Premii si distinctii
De la sosirea sa în SUA, Cătălin a fost beneficiarul multor premii prestigioase. A primit Premiul II la competiția internațională a diviziei solo a basiștilor din 1997 și Premiul Special al Juriului pentru cea mai bună interpretare a piesei cerute la acea competiție. Maestrul Cătălin Rotaru a câștigat Krannert Center for the Performing Arts Debut Recital Award în 1997. În 1996, a câștigat National Society of Arts and Letters Award, pentru Central Illinois. În 2013, a fost onorat cu Premiul de Recunoaștere pentru Performanța Solo de către Societatea Internațională a Basiștilor. Acesta reprezintă o înaltă formă de recunoaștere pe care o poate primi un contrabasist solo.
Activitate artistica de solist
Cătălin este unul dintre cei mai solicitați soliști internaționali ai zilei. Programul său cuprinde apariții în calitate de solist cu diverse orchestre, susținerea de recitaluri sau oferirea unor cursuri de măiestrie la conservatoare prestigioase din Brazilia, Japonia, China, Olanda, Rusia, România, Italia, Ecuador și Paraguay, precum și SUA.
Cătălin Rotaru a interpretat lucrări pentru bas, în premieră absolută: Concertul de contrabas al lui Andres Martin și Sonata nr. 2 a lui Frank Proto pentru contrabas și pian. A fost membru în juriile mai multor competiții de bas solo, dintre cele mai prestigioase din lume.
CD-ul său de debut, „Bass*ic Cello Notes” a fost lansat de Summit Records în martie 2007, iar în 2010 a lansat al doilea CD intitulat „Juliana D’Agostini + Catalin Rotaru”, care a fost înregistrat la Sao Paulo, în Brazilia. În 2012, Cătălin a înregistrat cel de-al treilea CD, în colaborare cu Orchestra Simfonică Națională din Paraguay, care include premiera mondială a unei interpretări de contrabas la Concertul pentru vioară nr. 5 al lui Mozart.
Cătălin Rotaru a cântat atât contrabas solo clasic, cât și jazz în toată Europa, Statele Unite, America de Sud și Asia.
Domnul Rotaru colaborează frecvent cu Orchestra Simfonică Phoenix și Opera din Arizona.
Maestrul Rotaru cântă pe un contrabas modern făcut în Italia de Luciano Golia, cu arc realizat de Marco Pasquino și corzi Pirastro.
Pentru înscrieri la Masterclass Contrabas și Jazz cu Maestrul Catalin Rotaru, completați Anexa 1 – Talon de înscriere, achitați taxa de participare și trimiteți copiile pe adresa festivaluldearte@gmail.com.
Câteva pagini despre Maestrul Catalin Rotaru
Categorii:Festivalul de arte