


Mădălina Petre oferă cursuri de Chitară Clasică, Jazz Vocal și Ansamblu Jazz în cadrul Festivalului de Arte / Festival 4 Arts ”Dan Iordăchescu” Câmpina – Masterclasses 2023.
Studii
Mădălina Petre (chitară clasică – jazz vocal) este licențiată și master în Interpretare muzicală – chitară clasică. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea profesorului Cătălin Ștefănescu Pătrașcu și Conservatorio Superior di Musica Giuseppe Tartini – Italia, sub îndrumarea profesorului Ennio Gueratto.
În prezent este student doctorand al Școlii Doctorale UNMB. Anul academic 2021-2022 l-a petrecut la Lisabona, studiind la Instituto de Investigação e Formação Avançada (IIFA) din Evora, Portugalia. Acolo i-a fost mentor și profesor de chitară clasică maestrul Dejan Ivanovic.
Mădălina Petre a urmat cursuri de măiestrie cu profesoriii: Antal Pusztai, Jeremy Jouve, Judicael Peroy, Gabriel Bianco, Anabel Montesinos, Marco Tamayo, Sebastian Montes, Paulockovich Pal, Gabor Podrovsky, David Pavlovits, Liviu Georgescu, Dejan Ivanovic, Fabio Zanon, Marco Pereira, Yamandu Costa, Elodie Bouny.
Activitate artistică – chitară clasică
Mereu preocupată de perfecționarea sa ca instrumentist solist, Mădălina Petre a participat la nenumărate concursuri și festivaluri. Printre acestea se mumără Festivalul Internațional de Chitară Clasică „Harmonia Cordis”, Târgu Mureș, Festivalul Internațional de Chitară Clasică Sinaia și altele.
Mădălina Petre este parte a trio-ului cameral format alături de renumita soprană Irina Iordăchescu și tenorul Mario Vasiliu.
Mădălina Petre este colaboratoare (actor-muzician) a Teatrului Nottara pentru distribuția piesei „Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare.
Artista a înființat și este membră a cvartetului de chitare clasice Bucharest Guitar Quartet, alături de chitariștii: Alexandru Mihalcea, Bogdan Cioceanu și Mădălin Antonesei.
Activitatea de solist vocal de Jazz
Proiectul în care activează vocal ca solistă-jazz se numește Mădălina Petre Jazz Quartet. Cvartetul îl formează alături de: renumitul chitarist de jazz – Alex Man, toboșarul Claudiu Purcarin și contrabasistul Mike Alexandru.
Tehnica vocală a dobândit-o în paralel cu studiul chitarei, experimentând diverse genuri muzicale dar păstrând întotdeauna arta improvizaţiei ca centru gravitaţional al orientării ei muzicale.
A participat la programe muzicale precum:
- ”Keep an Eye on Summer Jazz School” în Amsterdam, Olanda – 2012,
- Festivalul Icon Arts în Sibiu – 2012;
- Școala de vară de Jazz de la Sfântu Gheorghe – 2013;
- Festivalul de Jazz Johnny Raducanu din Braila – 2014; 2015.
S-a perfecționat vocal sub îndrumarea profesorilor: Deborah Carter, Claron McFadden, Francien van Tuinen, Maartje Meijer, Floor van Zupthen, Luiza Zan, Linda Kovacs, Kazai Agi, Mario Vasiliu, Bianca Ionescu, Alexa Mihaela.
Muzicieni renumiți cu care a colaborat
Ca solist de jazz a colaborat alături de muzicieni de notorietate ai scenei de jazz precum:
- Alex Man,
- John Betch,
- Liviu Negru,
- Alex Olteanu,
- Ciprian Pop,
- Mihai Iordache,
- Cătălin Milea,
- Antal Pusztai,
- Emil Bîzgă,
- Marius Vernescu,
- Yamanadu Costa,
- Sorin Zlat.
Evenimente unde a performat Mădălina Petre
Activitatea sa presupune numeroase apariții în producții precum:
- Festivalul de Jazz Johnny Răducanu,
- Brăila, Festivalul Mihail Sebastian Brăila,
- Festivalul de Jazz Sfântu Gheorghe,
- Festivalul de Jazz și Blues Iași și altele.
Entuziastă a domeniului auto, Mădălina Petre face parte din line-up-ul de artiști prezenți la evenimentele BMW Group Culture. Astfel, a susținut numeroase reprezentații muzicale alături de violonistul Theodor Andreescu în cadrul evenimentelor auto de renume precum: Concursul de Eleganță Sinaia 2019, 50Years of Culture BMW printre multe alte evenimente de profil.
În februarie 2022 a reprezentat România ca muzician invitat în cadrul Expoziției Mondiale ExpoDubai2020 alături de pianistul Andrei Petrache și flautistul Ștefan Diaconu. În luna mai a aceluiași an a fost invitată să cânte în cadrul evenimentului Interferențe Româno-Portugheze organizat de Institutul Cultural Român din Lisabona. Acolo a prezentat un repertoriu alcătuit din lucrări de fado și creații de jazz ale unor compozitori români precum: Richard Oschanitzky, Johnny Răducanu, Titel Popovici, Aura Urziceanu. Concertul este susținut în formula de jazz quartet pe care q înființat-o alături de muzicienii de origine portugheză: Diogo Costa, Simao Lopes și Joao Romao.
Masterclasses 2023 – Festival 4 Arts ”Dan Iordăchescu”
Mădălina Petre propune pentru Festivalul de Arte „Dan Iordăchescu” cursuri de chitară clasică și jazz vocal, dar și posibilitatea de a forma și organiza un curs de ansamblu jazz. La acesta se pot înscrie chitariști, vocaliști, percuționiști și suflători. Cursul de Ansamblu Jazz stârnește curiozitatea cursanților față de muzica improvizată și creează comuniune între membri participanți. Ei vor dezvolta căi de relaționare și vor lucra un repertoriu care se va constitui în produsul final prezentat pe scenă la finalul perioadei de cursuri. Repertoriul propus este cel de standard jazz, blues și bossa nova. La cele trei discipline propuse cursanții vor învăța:
– principii tehnice și de interpretare la chitară clasică/jazz
– principii tehnice și de interpretare în cântul vocal
– strategii de formare a unui grup muzical, idei de repertoriu, strategia repetițiilor și fixarea unor obiective pentru o formulă cu activitate constantă.
Categorii:Masterclasses